Sapte motive pentru care copiii aleg sa ne minta

Minciuna copiilor este strâns legată de etapele de dezvoltare ale acestora, dar și de comportamentul inadecvat al părinților fața de aceștia. De cele mai multe ori, în spatele minciunilor stau:

1. STIMA DE SINE SCĂZUTĂ

Atunci când vor să fie ceea ce nu sunt, folosesc minciuna pentru a-și crea o imagine cât mai curată, mai frumoasă, iar cei din jur să fie plăcut surprinși de ei. În felul acesta ascund un complex de inferioritate față de cei din jur.

2. MECANISME DE APĂRARE

Unul din mecanismele de apărare și poate cel mai des întâlnit este negarea. În această situație, copilul spune: „Nu eu am spart paharul“ sau „nu știu cine a facut dezordine“. Odată cu negarea vine și lipsa de asumare în fața propriilor acțiuni.

3. TEAMA DE A FI PEDEPSIT

În multe din cazuri, minciuna copiilor este și un semn de inteligență, pentru că ei știu că dacă o să spună adevărul, o să fie pedepsiți sau, pur și simplu, o să iște o ceartă și atunci preferă să schimbe realitatea cu ceva pe placul adulților.

4. DORINȚA DE A NU-I DEZAMĂGI PE PĂRINȚI

Atunci când copilul știe că nu se ridică la nivelul așteptărilor părinților săi și minciuna devine singura variantă să nu fie respins sau criticat de aceștia.

5. TESTAREA LIMITELOR ADULȚILOR

În acest caz, copilul își asumă rolul de cercetător și explorează ce se întâmplă dacă deformează adevărul, cum reacționează adulții, dacă are ceva de câștigat sau pur și simplu percep minciuna ca pe un joc.

6. PENTRU A ATRAGE ATENȚIA ATUNCI CÂND SUNT NEGLIJAȚI

În situația în care copilul se simte atât de lipsit de importanță sau pur și simplu este neglijat, el va găsi mici artificii care să-l aducă în atenția adulților, cu riscul de a fi prins ușor cu minciuna.

7. NU FAC DIFERENȚA ÎNTRE FICȚIUNE ȘI REALITATE

Cel mai des întâlnită este la copiii de până în 4 -5 ani, când ei nu își dau seama că deformează realitatea. Un exemplu sunt desenele animate, acolo unde animalele vorbesc și copilul vine și spune: „Mi-a spus mie pisica să beau lapte înainte de culcare”. Tot aici îl putem încadra și pe „prietenul imaginar“.

Minciuna este învățată și de la adulți atunci când aceștia mint de fața cu cei mici, iar copilul sesizează acest aspect. Pentru a evita acestă situație este recomandat să nu etichetăm copilul ca fiind mincinos, să încercăm să stabilim ce nevoie își satisface prin minciună, și să încurajăm recunoașterea adevărului.

Este important de știut că minciuna își face simțită prezența și dacă parinții aleg să fie permisivi în relația cu copiii și atunci când aleg să fie mai severi sau mai rigizi. Ceea ce înseamnă că la baza conceptului de minciună stau alți factori pe care trebuie să-i luăm în calcul.

Minciunile sunt văzute diferit din perspectiva adulților decât din cea a copiilor și de prea puține ori investigăm ce nevoi stau în spatele minciunilor copiilor noștri. Dacă anumite aspecte ni se par că iau amploare este recomandat să consultăm un psihoterapeut, care să ne sprijine în corectarea acestei situații.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 29 februarie 2016.

Comentarii


Adauga comentariu