Cum ne afecteaza emotiile sanatatea?

Este important de știut că medicina tradițională accepta în prezent ideea că cel puțin 75% din boli sunt psihosomatice, adică boala fizică este determinată de o cauză emoțională sau mentală.

Orice problemă de ordin fizic oglindește efectul unei probleme inconștiente manifestate pe plan mental și emoțional. De cele mai multe ori suferințele fizice sunt niște avertizări pentru a intra în armonie cu propriile emoții, nevoi și gânduri.

Boala ajunge să se manifeste atunci când indiviul ajunge la propriile limite fizice și emoționale. Cu alte cuvinte acumulăm: fustrări, neîmpliniri, emoții negative, furie, ură, fie la nivel conștient sau inconștient și la un moment dat corpul somatizează în diverse feluri.

În calcul trebuie să luăm chiar și emoțiile neexprimate pentru că acestea nu dispar, ci se exprima prin simptome somatice și de cele mai multe ori se manifestă necontrolat, fără a avea o legatura directă cu momentul sau cu cadrul în care acestea se vor manifesta.

Am ales câteva exemple de afecțiuni și am pus în lumină emoțiile și stările care stau în spatele acestora.

ACNEEA sau APARIȚIA COȘURILOR ascund respingerea și ignorarea propriei persoane. În perioadele în care ne neglijăm sau nu ne simțim bine în pielea noastră acestea își vor face simțită prezența pe față și chiar pe corp.

ALCOLISMUL este asociat cu inflexibilitatea și uneori chiar și cu dizarmonia dintre lumea interioară și cea exterioară.

ALZHEIMERUL are la baza evadarea din realitate, atunci când mecanismele de aparare ale eului nu mai fac fața emoțiilor negative care devin din ce în ce mai prezente. Tot aici putem vorbii și de pierderea “copilui interior” și contactul cu propria persoană.

ASTMUL ascunde lipsa de iubire sau iubirea sufocantă a celor din jur, dar și incapacitatea de a respira pentru sine.

BĂTĂTURILE indifenrent dacă vorbim despre cele din paleme sau de cele din tălpi acestea au la bază reprimarea propriei imaginații și autolimitarea.

CANCERUL este o manifestare a rănilor interioare adânci, a resentimentelor unor traume mai vechi, sau a reprimării urii dar și neasumării răspunderii în diverse acțiuni și momente.

COLECISTUL ne atrage atenția asupra trăirilor emoționale care răbufnesc repetat, așteptând rezolvarea ce mereu întârzie.

DEPENDENȚA DE DROGURI își face loc acolo unde nu există iubire fața de propria persoană și unde nu există încredere în propriile forțe.

DEPRESIA are la bază ignorarea propriilor sentimente și nerespectarea stărilor interioare.

DIABETUL ZAHARAT ascunde nostalgia a ceea ce ar fi putut să fie și nu a fost sau durerea profundă a neîmplinirii și reticiența fața de nou.

DIAREEA, în cazul acesteia, există o strânsă legatură între teamă, respingere, agitație, incoerență și lipsa măsurii în diverse acțiuni.

GASTRITA ne atrage atenția asupra nesiguranței permanente din viața noastră dar și al sentimentului de neputiință în a schimba lucrurile sau situațiile în mai bine.

GREȚURILE apar atunci când ocolim sau chiar refuzăm sa vedem o situație așa cum e și preferăm să ne revoltâm împotriva destinului sau a unei situații. Senzația de greață poate apărea ca și rezultat al unei revolte sau a unei antipatii.

IMPOTENȚĂ poate avea la bază o problemă nerezolvată cu unul din părinți, ura față de partenera anterioară dar și obigația de a dovedi ceva fața de propira persoană.

INFARCTUL scoate la iveală un impas emoțional dar și aglomerare de tensiuni într-un timp scurt.

PSORIASISUL are strânsă legătură cu estomparea sentimentelor și cu reprimarea acestora. Un alt aspect de luat în calcul este modul de viață neliniștit.

RACEALA apare atunci când prea multe lururi se derulează deodată și nu facem față la tot ceea ce presupun. La fel de importante sunt și neliniștea emoțională, supărările dese și mărunte dar și lipsa de empatie față de propria persoana.

Fiecare gând, fie el pozitiv sau negativ, lasă urmări în fiecare celulă a corpului nostru. Fiecare emoție, bună sau nu, schimbă ceva în organele noastre. Dureros este că dacă nu ne îngrijim de ele ne pot marca existența pentru totdeauna. Este foarte important să existe armonie între corp și emoțiile pe care le experimentăm în fiecare zi.

 

semnatura2

 

 

Articolul a aparut in Evenimentul Zilei din 7 martie 2016

 

 

 

 

Comentarii


Adauga comentariu