Cat dureaza o sedinta de terapie?

O ședință de terapie conform standardelor actuale este de 50 min. Sunt situații în care psihologul, în acord cu clientul, poate organiza două ședințe consecutive, ceea ce înseamnă 100 min., niciodată mai mult, pentru că se va pierde esența. In această situație se va achita contravaloarea a două ore de terapie.

De cate ore de terapie este nevoie pentru a rezolva o problema?

Este aproape imposibil să spui cu certitudine cât poate dura… depinde de situația cu care ajungi la psiholog și mai ales de ritmul fiecăruia de a lucra cu el, ține de asumare și de dorința de a schimba ceva a clientului…

Sunt psihologii oameni perfecti?

Cu toată sinceritatea… NU! Psihologii sunt oameni înainte de orice… nu Buddha, pot avea defecte sau fustrări, însă sunt oameni care sunt dispuși să lucreze cu ei… și prin natura meseriei lor sunt într-o permanentă evoluție emoțională, spirituală și chiar sentimentală. O profesoară mi-a spus într-o zi metaforă terapeutică și anumea că “fluturii sunt defapt omizi care au făcut psihoterapie”…

Care este diferenta între a vorbi cu un prieten si a discuta despre aceeasi problema cu un psiholog?

În relația terapeutică există reguli clare care se respectă de către ambele părți, lucru care duce la o conștientizare a relației și angajament reciproc. Pacientul este sigur că NU este judecat și se bucură de confidențialitatea terapeutului, ceea ce în celelalte relații este puțin probabil.

Ce presupune confidentialitatea psihologului?

Fiecare psiholog are propriile “reguli” ale cabinetului său… de regulă se semnează un contract de confidențialitate cu fiecare client. Cu contract sau nu… din punct de vedere al psihologilor orice informație privind viața și activitatea clienților rămâne acolo, în cabinet. Singurele momente în care psihologul are voie să vorbească despre clientul său, sunt momentele delicate în care clientul nu este responsabil pentru integritatea sa corporală sau emoțională, care pot atrage dupa sine sinuciderea, și în cazul terapiei cu minori, acolo unde părinții trebuie să fie informați cu privire la starea copilului.

Cu ce ma poate ajuta psihologul?

 

Psihologul oferă prin relația terapeutică clientului său un cadru securizant, autenticitate, “acordaj emoțional”, disponibilitate și confidențialitate. La dispoziția clientului punem și numeroase tehnici prin care acesta poate să se descopere și să remedieze situații neplăcute din viața sa.

Ce nu poate face un psiholog?

Cu siguranță un psiholog, indiferent cât de bun este el în domenul lui de activitate, nu poate să: ghicească gândurile celor din fața lui sau să spună cu certitudine ce îți rezervă viitorul. Nu este etic să își dea cu presupusul și nici clientul nu trebuie să insiste în această direcție.

Cand am nevoie sa consult un psiholog?

Psihologii vin în sprijinul celor care le calcă pragul în funcție de nevoile acestora. Fie că este vorba de depresii, obsesii sau atacuri de panică, însă tot psihologii se ocupă și de “igiena emoțională”, care mie personal mi se pare foarte importantă. Așa cum corpul nostru are nevoie de o igienă permanentă, așa și emoțiile noastre au nevoie de ea. O igienă emoțională corespunzătoare poate aduce după sine armonie în familie și la locul de muncă dar și în relația cu cei pe care îi iubim.

Care este costul unei sedinte de terapie?

Costul unei ședințe de terapie diferă de la terapeut la terapeut și poate varia între 60-250 ron. Este bine de știut că în prețul terapiei este reflectată experiența și pregătirea profesională a fiecărui terapeut în parte.

Cine “conduce” sedinta de terapie?

Cred că pot asemăna o ședință de terapie cu un tango… pentru că acolo există pasiune și ambii parteneri dețin controlul la un moment dat… Cu toate acestea, țin să subliniez că mult mai “roditoare” sunt terapiile în care clientul vorbește atunci când i se adresează de către terapeut întrebări, decât atunci când clientul “bombardează” cu întrebări terapeutul și explicația e simplă… terapeutul nu cunoaște toate coordonatele realității celui din fața lui și nu poate să-i dea răspunsuri cu adevărat relevante. Asta nu înseamnă că într-o ședință de terapie psihologul trebuie doar să asculte fără să intervină atunci când consideră că este necesar.

Cand se achita onorariul?

Plata onorariului se face la sfârșitul fiecărei ședințe. In cazul în care achiziționați abonamente, plata se face integral la începutul acestuia.

Cand este preferabil sa schimbi terapeutul?

După primele ședințe cu siguranță îți poți face o părere despre omul din fața ta și dacă simți că nu poți comunica liber sau că pur și simplu nu ești pe aceeași lungime de undă cu acesta, poți să întrerupi terapia. O altă situație în care este corect să renunți la terapeutul tău este atunci când te îndrăgostești de acesta… (situația aceasta este întâlnită la nivel internațional și se poate întâmpla).

Cand nu e bine sa renuntam la terapie?

Nu este recomandat să renunți la terapie atunci când îți e greu, când simți că te doare la nivel emoțional pentru că după acea stare se întâmplă și o schimbare în viața ta iar întreruperea terapiei poate să ducă la complacere în mediocritate. Faptul că terapeutul nu este de acord cu ce susține clientul nu este un motiv de a renunța la terapie… preferabil este să avem parte de un terapeut care ne poate sprijini obiectiv, nu genul de terapeut care ne dă dreptate și ne plânge de milă…

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QgaTQ5-XfMM?hl=en"><img src="http://evelineosnaga.ro/wp-content/plugins/images/play-tub.png" alt="Play" style="border:0px;" /></a>