Prima intalnire cu psihologul

Prima ora la psiholog…

Dacă în articolul precedent am vorbit despre cum ne alegem psihologul potrivit, astăzi am ales să schițez câteva idei despre ce înseamnă prima întâlnire cu acesta… Din punctul meu de vedere, această întâlnire este importantă pentru că de la aceasta ambele părți, atât psihologul cât şi clientul, pot lua o decizie în legătură cu evoluția terapiei.

Din perspectiva clientului, cred că sunt importante câteva aspecte pe care ar trebui să le observe la terapeut, cum ar fi:

  • Aspectul psihologului din punct de vedere fizic și emoțional. La acest nivel este important să fie evaluat echilibrul și încrederea în sine și nu vârsta;
  • În altă ordine de idei, este important dacă terapeutul este deschis și onest în ceea ce privește abilitățile, cunoștințele și limitele sale. La fel de important poate fi dacă este gata să admită că altcineva poate să fie un terapeut mai bun pentru tine și eventual chiar să-ți recomande un alt practician;
  • Dacă terapeutul evită să facă estimări în privința șanselor de “vindecare” și al “timpului de însănătoșire”, este un semn bun. Vindecarea este procesul tău personal. Nimeni nu știe de cât timp ai nevoie și nici dacă te vei face bine;
  • Tendința terapeutului de a se considera un “guru”nu este un semn tocmai bun;
  • Este deosebit de important pentru toată lumea, dar mai ales pentru un terapeut, să-și urmeze cuvântul.

În timp ce clientul poate încerca o evaluare pe baza pașilor de mai sus, psihologul la rândul lui face o primă evaluare a situației clientului, a nevoilor și a așteptărilor acestuia pentru a stabili în ce măsură poate veni în întâmpinarea nevoilor acestuia.

De cele mai multe ori, la această primă ședință, cel care vorbește mai mult este clientul, fiind în situația în care trebuie să își prezinte situația și mai ales motivul pentru care se află în cabinet. Discuția este una liberă ce trebuie să se bazeze pe sinceritate din partea celor două părți. Vreau să subliniez că psihologul va lucra cu ceea ce îi oferă clientul din punct de vedere al informațiilor, ceea ce înseamnă că informațiile trebuie să fie corecte și reale pentru ca intervențiile ulterioare ale psihologului să fie cât mai eficiente și corecte.

Datoria psihologului încă din prima ședință este de a-i prezenta clientului contractul cadru, să vorbească despre confidențialitatea informațiilor din timpul terapiilor, cât și protocolul cabinetului, legat de programări și anularea acestora, despre întarzierile clientului cât și despre durata ședinței și așa mai departe.

primaintalnire

Comentarii


Adauga comentariu