Cum alegem psihologul potrivit

psihologpotrivit

E dificil să scriu despre această tema atâta timp cât în fiecare zi mă aflu de cealaltă parte a baricadei însă pe parcursul formărilor mele profesionale am fost nevoită să parcurg suficiente ore de terapie individuală… Iar în acea perioadă am descoperit defapt cum aş vrea să fiu eu că terapeut şi cred că aşa o să vă pot expune cât mai obiectiv viziunea mea.

Pentru a îmbrăţişa o astfel de meserie e nevoie să ai înclinaţia spre aceasta, talentul, intuiţia, capacitatea de a fi empatic, puterea de concentrare, flexibilitatea, creativitatea sunt abilităţi extrem de importante pentru un psiholog. De aceea, alegerea acestuia se face mai mult pe criterii subiective decât obiective.

Criterii obiective

Asiguraţi-vă că terapeutul are drept de liberă practică, că este acreditat de Colegiu Psihologilor din România. Acest lucru se verifică pe site-ul Colegiului Psihologilor din România, printr-o simplă căutare în Registrul psihologilor (rup alfabetic general).

La fel de important este dacă cabinetul acestuia este înregistrat la Colegiul Psihologilor din România, si acest lucru de poate verifica pe site-ul Colegiului în Registru cabinet.

Înainte de a intra în legătură cu acesta prin intermediul internetului poţi citii un CV unde poţi află informaţii legate de studiile din domeniu şi experienţă.

Criterii subiective

Aşa cum spuneam suntem mai tentaţi să ne alegem psihologul mai degrabă după criteriile subiective ceea ce înseamnă că luăm în calcul recomandarea prietenilor, modul în care se prezintă pe site sau pe pagină de Facebook, sau pur şi simplu dacă ne plac pozele în care acesta apare.

Indiferent de modul în care ne alegem psihologul, se poate spune că există premise bune pentru colaborare dacă:

  • încă de la prima convorbire telefonică, această se simte confortabil să stea de vorba cu tine;
  • te simţi în siguranţă;
  • simţi că poati avea încredere în acea peroană;
  • simţi că terapeutul este respectuos, deschis şi sincer;
  • simţi că nu eşti judecat şi criticat;
  • simţi că eşti acceptat şi înţeles.

Dacă aţi trecut prin toate filtrele de mai sus şi ajunge-ţi să stabiliţi o întâlnire este important să ştiţi de la început că după prima şedinţa aveţi tot dreptul să decideţi dacă veţi continuă terapie cu cel pe care l-aţi cunoscut. Abia după o prima întâlnire puteţi să va faceţi o idee cât mai concretă despre cel cu care urmează să începeţi terapia.

psihologpotrivit

ShareEmail this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Comentarii


Adauga comentariu