Despre persoanele histrionice

Tulburare de personalitate de tip histrionic este o tulburare a teatralismului in care persoana, intelege si se manifesta jucand un rol, intodeauna un alt rol. Sunt acele persoane care nu reusesc sa atraga atentia in alt mod decat jucand un rol, fie el pozitiv sau nu, importanta rolului ne fiind de a oferii valoare “actorului”, ci de al “seduce” pe spectator.

Acesta tulburare de personalitate incepe sa-si faca simtita prezenta inca din copilarie, atunci cand cei mici nu primesc suficienta atentie de la parintii lor si ei incerca sa iasa in evidenta si sa-i surprinda pe acestia.

In incercarea lor de a fi in centrul atentiei, de cele mai multe ori nu sunt sinceri si nici autentici, iar prin atitudinea lor incerca sa manipuleze si sa domine o situatie astfel incat sa reuseasca sa umple un mare gol interior.

Aparent, personalitatile histrionice pot fi percepute ca fiind incantatoare, exuberante, dar cu manifestari exagerate, avand de multe ori starea de spirit foarte schimbatoare. Au o sete exagerata de a capta atentia partenerilor de viata pana ajung sa-i plictiseasca si in final sa fie parasiti, viata lor sentimentala transformandu-se intr-un teren minat.

Chiar daca histrionicii au o personalitate care ne poate speria, acestia lucreaza si fac chiar performanta in domenii precum avocatura, politica, actorie sau mass-media pentru ca au capacitatea de a atrage atentia si de a se juca cu emotiile publicului. Histrionicul este cel care va lupta sa fie in centrul atentiei si va depasii rand in pe rand orice bariera, chiar facand din acestea un mijloc de a se afirma. Ceea ce vreau sa subliniez este ca alte personalitati isi doresc sa ajunga pe scena in timp ce histrionicul este dispus sa isi construiasca el propria scena care sa-l puna in valoare.

Chiar daca par dificili iata cateva recomandari pentru a avea o relatie buna cu un histrionic:

  • Sa nu fiti surprinsi atunci cand exagereaza si dramatizeaza o situatie in care sunt implicati;
  • Sa stabiliti niste limite rezonabile astfel incat sa nu va afecteze nici pe dvs. dar sa-Ie permita si lor sa se manifeste cu grandoarea lor;
  • Sa nu va amuzati niciodata de starile lor emotionale;
  • Sa nu va lasati sedusi atunci cand ii simtiti ca va percep ca pe un trofeu;
  • Sa nu va lasati induiosati atunci cand se manifesta ca o victima;
  • Atunci cand are un comportament “normal” trebuie sa-i aratati interes ca si cand este suficient si fara sa se manifeste cu “amploare”;

Poate va intrebati cum percep histrionicii viata, ei bine, aparent lucrurile stau cam asa. Sunt constienti ca au nevoie de atentie si stiu ca nu au incredere in propria persoana de aceea sunt in cautare de “aliati” care sa-i ajute sa isi implineasca planurile. In ciuda faptului ca nu au incredere in propria persoana ascund sub o aparenta spectaculoasa acesa latura, lasand impresia ca sunt stapani pe situatie. Atunci cand nu reusesc sa seduca sau sa-si faca aliati pot trece prin stari emotionale complexe, de la tristete pana la disperare si de la indiferenta la empatie.

Atunci cand sunt incoltiti de anturaj, adica atunci cand cei din jur nu mai gusta din atitudinea lor pot usor sa intre in depresii. Chiar si cand au acele episoade depresive, vina nu o gasesc la ei ci la cei din anturaj.

Cu bune si cu rele viata langa un histrionic nu va fi niciodata plictisitoare sau monotona. Sunt un izvor nesecat de amuzament, stangacie, creativitate si narcisism. Odata indentificat este mult mai usor sa-i neutralizati impactul lui asupra dvs.

Comentarii


Adauga comentariu