Despre personalitatile schizoide

Intr-o lume perfect-imprefecta, in societate avem mai multe tipuri de personalitate si fiind atat de diferiti ajungem sa ne facem viata de zi cu zi un pic mai animate. Fie ca avem conflicte interioare sau cu cei din jur, fie ca nu ii intelegem pe cei de langa noi sau chiar noi suntem greu de inteles pentru altii si iar cu altii rezonam atat de repede si de bine realizam ca absolut toate raspunsurile se gasesc in tipurile de personalitate pe care le avem.

Astazi am ales sa vorbesc despre personalitatile schizoid pentru ca de cele mai multe ori chiar daca nu stim sa le identificam remarcam ca ceva este greu de inteles cand vine vorba de ei. Iar cei care cunosc termenul nu inteleg ce inseamna acest tip de personaliate.

Trebuie sa deosebim inca de la inceput  personalitatile schizoide de schizofrenie. Sunt adesea sunt asociate gresit pentru ca ambele au radacina greaca “schizo” care inseamna rupt, in sensul rupt de realitate. Shizofrenia nu este un tip de personalitate ci este o tulburare mintala. Pacientii schizofreni au idei delirante si sufera de perturbari ale facultatilor intelectuale.

Trasaturile personalitatilor schizoide

  • Nu cauta compania prietenilor sau familiei;
  • Nu leaga prietenii cu usurinta;
  • Nu ii place sa lucreze in echipa. Prefera activitati solitare;
  • Sunt indiferenti atat la aprecieri cat si la criticile celorlalti la propria persoana;
  • Sunt mai mereu detasati atunci cand vine vorba de implicare emotionala;
  • Nu vorbesc despre ei si nu empatizeaza cu cei din jur;

Personalitatile schizoide considera ca relatiile cu cei din jur sunt imprevizibile, epuizante, un izvor de neintelegeri si ca cel mai bine este sa fie evitate. Acesta concluzie apare dupa o perioada in care au incecat sa fie mai sociali si au esuat in a mentine relatii sociale. Cu toate acestea sunt in zona de confort in cadrul familiei si daca ajung sa simta nevoia sa socializeze se vor indrepta catre membrii acesteia.

Cum sa ne purtam cu personalitatile schizoid

Sa le respectam nevoia de singuratate. Atunci cand sunt solitari sunt in zona de confort si categoric nu devin conflictuali ci din contra pot aduce un plus de valoare. In tacerea lor in anumite situatii pot fi o companie placuta atunci cand nu simtiti nevoia sa dati explicatii, sa povestiti intamplarile de la munca si atunci cand avetin nevoie de liniste.

Sa le punem in situatii care sunt pe masura lor. Este important sa evaluam persoana din fata noastra pentru ca asa vom stii daca este capabila sa duca la bun sfarsit sau nu, daca ii depaseste sau nu competenta. Personalitatile schizoid nu trebuie sa primeasca prea multe lucuri de facut intr-un timp scurt si nici sa lucreze in echipe.

Sa le observam lumea interior. Schizoidul are o lume interioara bogata, gandirea sa este ampla si orginala pentru ca el face apel la vis si imginatie.  In lumea s a interioara este asa cum nu avem ocazia sa-l vedem in viata reala. Atunci cand este singur defapt este acorat in propria lui realitate si in timpul acesta poate desena, compune arii de opera sau chiar sa scrie texte atat de profunde.

Sa le apreciem calitatile. Daca ne focusam atentia la defecte atunci nu o sa avem timp sa vedem si partea pozitiva. Nu toti trebuie sa fim lafel si este lesne de inteles ca schizoizii pot face performanta daca sunt scosi in evidenta.

Nu este recomandat sa le cerem sa-si manifeste emotiile, sa le fortam sa vorbeasca atunci cand nu vor si sa le lasam se se izoleze prea mult. Iar atunci cand aceste aspect sunt respectate atunci si relationarea cu acestia o sa fie mai eficienta.

Comentarii


Adauga comentariu