Despre pasivi-agresivi

Este important sa stim cum recunoastem o persoana pasiv-agresiva si in cele din urma cum alegem sa gestionam relatia cu aceasta. Poate nici nu v-ati dat seama ca in familie sau la locul de munca aveti o persoana pasiv-agresiva ci poate ati considerat-o o persoana dificila. Secretul in a avea o relatie buna cu persoanele dificile este sa le identifici tipul de personalitate cu bune si cu rele si apoi sa stii ce este recomandat sau nu, sa faci in relatie cu aceastea.

Ce trebuie sa stim despre persoanele pasiv-agresive?

Atat in domeniul profesional, cat si in viata personala, aceste persoane manifesta rezistenta la exigentele celorlalti. Cu alte cuvinte nu sunt deacord si vor aduce mereu argumente de ce nu este bine sa faca acel lucru care li se cere sau li se sugereaza.

Pasiv-agresivul considera ca a te supune este o adevarata infrangere sau umilire. Un ordin al sefului sau o simpla cerere le trezesc sentimente de revolta si de frustrare si acolo unde se simt stapani indraznesc sa nu isi asculte seful avand credinta ca ceea ce spune seful nu este corect sau ca pur simplu seful trebuie sa asculte ce spune pasiv-agresivul, “care stie intotdeauna mai bine”.

O alta trasatura specifica a pasiv-agresivului este de a promite mai mult decat poate face sau de cat este dispus sa faca si in final regret ca a initiat o activitate sau un plan. Cer favoruri fara sa ofere nimic, au tendinta sa se planga ca nu sunt intelesi si apreciati de cei din jur, si nu au nicio problema in as manifesta invidia si resentimentele.

In relatia de cuplu sunt dificili, folosesc sabotajul afectiv ajungand des la un conflict panandu-si partenerul in situatii extreme. Cand isi au partenerul aproape vor sa fie singuri cand sunt singuri vor sa fie alaturi de persoana care iubeste si ii face sa se simta importanti. Vor ramane in relatii doar atunci cand vor domina si vor detine controlul.

In viata de zi cu zi se poate intampla sa ne manifestam pasiv-agresiv fiecare din noi, acest comportament isi face simtita prezenta atunci cand exista un raport de subordonare adica atunci cand vorbim de relatia parinte – copil, patron – angajat, client – vanzator, etc. Acest aspect nu este o problema pentru ca se manifesta episodic si nu este deranjant insa persoanele pasiv – agresive intra in conflicte ori de cate ori au ocazie, indiferent cu cine si acest context ii face pe multi greu de suportat.

O alta diferenta marcanta este facuta de tulburarea de personalitate pasiv – agresiva si comportamentul pasiv agresiv. Vorbim de tulburare doar atunci cand comportamentul este prezent in mod constant, in toate sferele vietii individului, de-a lungul intregii sale vieti. Ceea ce inseamna ca trasaturile acestea sunt mult mai acceuntuate si mai greu de gestionat atat pentru pasiv – agresiv cat si pentru cei din jur.

Cum putem intretine o relatie functionala cu un pasiv agresiv?

  • Trebuie sa fiti amabili nu in ideea de a fi obedienti ci pentru a va face viata mai usoara;
  • Pe cat posibil este recomandat sa-le acceptati ambivalenta fara a intra in jocul lui;
  • Atunci cand le este ceruta prerea ii maguleste si devin cooperanti;
  • Trebuie sprijiniti sa isi exprime sentimentele;
  • Din cand in cand, este important sa le reamintiti regulile si sa-I invatati sa nu depasasca “granitele” pe care relatia le are stabilite;
  • Nu este recomandat sa va prefaceti ca nu i-ati remarcat impotrivirea, acest lucru ii va determina sa fie mai feroce si va irite mai tare;
  • Nu este recomandat sa fie criticati si cu atat mai mult sa fie criticati in public;

Nu trebuie sa uitam ca pasiv-agresivul nu este inneaparat violent fizic ci mai degraba el va ranii indirect perosanele care nu-I sunt simpatice si acolo un de nu se poate Evita definitive contactul cu o persoana asa dificila este recomandat s ail tineti in zona de confort. Atat timp cat el se afla in zona de confort si viata dvs. va fi mai usoara.

Comentarii


Adauga comentariu