Despre iertare

Luna decembrie ne aduce aminte ca trebuie sa fim mai buni, sa ne manifestam iubirea fata de cei din jur si chiar sa fim mai ingaduitori. Este perioada din an in care devenim mai buni si incercam sa conpensam frigul de afara cu caldura din suflet si asa se face ca ne amintim de cei incercati si de cei pe care nu ii sunam prea des si ar trebui sa ii iertam sip e cei care ne-au gresit intr-un fel sau in altul.

De multe ori ne este greu sa iertam in relatia cu cei jur pentru ca suntem manati de orgoliu, iar alte ori pur si simplu nu stim sa gestionam acest proces al iertarii. In realitate iertarea aduce multe beneficii si joaca un rol important igiena emotionala a fiecaruia pentru ca nu este usor nici sa ierti si nici sa ceri iertare.

Lipsa iertarii aduce dupa sine conflicte cu cei de langa noi, conflicte interioare, stres, neincredere, angoase, frustrare si poate ce este mai grav… izolare. Si toate astea pentru ca nu ne asumam ca iertarea este un process firesc si mai simplu decat cele enumerate mai devreme. Ne este greu sa ne cerem iertare si sa iertam pentru ca avem iepresia ca asta ne face superiori in fata celor care ne-au ranit si in fata celui pe care l-am ranit la randul nostru.

Dar pana la urma ce inseamna sa iertam? Ei bine, iertarea inseamna sa nu ai resentimente fata de cel care te-a ranit, sa nu-i doresti raul si nici sa te bucure daca pateste ceva rau. Iertarea nu inseamna ineaparat ca vei uita ce ti s-a intamplat sau ca nu iti vei lua masuri de siguranta fata de persoana care te-a ranit, mintit, inselat sau te-a tradat. Iertarea insemana ca am inteles care sunt motivele care l-a detreminat pe cel de langa mine sa faca ce a facut, inseamna ca mi-am invatat lectia si inseamna ca nu vreau sa traiesc intr-un carusel al emotiilor negative si insemna si ca sunt constient ca nu mai pot schimba ceva ce s-a consumat deja. Iertarea aduce dupa sine schimbare, eliberare si o igiena emotionala adecvata.

Este adevarat ca iertarea fara a fi ceruta nu valoreaza mult pentru ca nu se realizeaza intreg procesul neexistand asumare de ambele parti. Cu toate acestea nu traim intr-o lume perfecta si lucruri de genul se intampla destul de des insa ar trebuii sa ne ocupa fiecare in dreptul nostru de bucatia care ne corespunde.

In timp am ajuns la concluzia ca mai grav decat a nu il ierta pe aproapele nostru este sa nu ne iertam pe noi insine. De multe ori nici nu suntem constienti ca avem niste lucruri nerezolvate chiar cu noi si ca de si mai multe ori ne este mai usor sa-I iertam pe cei din jur decat pe noi insine. Nu ne iertam pentru ca am fost lasi, pentru ca nu am reactionat atunci cand era nevoie, nu am luptat pentru ce am iubit, nu am fost aprope de cei care meritau, nu ne iertam pentru semnele de pe corp si nu ne iertam pentru ca ne-am lasat mintiti sau inselati si lista poate continua cu infinit de multe lucruri. Problema este ca odata cu neiertarea ajungem sa ne imbolnavim, pentru ca emotiile negative ajung sa fie somatizate.

Iertarea se invata si ajuta enorm la dezvoltarea personala, la evolutia spirituala si chiar la sanatatea fizica. Iertarea nu are varsta, culoare, etnie si nici valoare financiara poate de aceea este atat de valoroasa. Tu cand ai iertat ultima data pe cienva? Tu ti-ai iertat pentru greselile pe care le-ai fact voit sau nu?

Articolul de astazi si-a propus sa fie o invitatie la introspectie pentru ca timpul trece si noi odata cu el… si este o alegere sa ne asumam ca nu suntem perfecti si viata o putem traii frumos chiar daca e plina de incercari si obstacole.

Comentarii


Adauga comentariu