Cum le spunem copiilor despre divort?

Divorțul este un proces foarte dificil și cu un impact emoțional negativ, pe care copilul și-l asumă din plin. Studiile arată că acest sentiment de vinovăție este invers proporțional cu vârsta lor, adică cu cât este mai mic copilul, cu atât mai puternică este asumarea vinovăției.
De cele mai multe ori chiar și pentru părinți, divorțul reprezintă o perioadă dificilă, încărcată de emoții, de stări conflictuale, de incertitudini, însă gestionarea corectă a situației poate ajuta la depășirea eficientă a perioadei și mai ales ca aceasta să nu lase în urma sa depresii, suferințe și traume.
Vă recomand să aveți în vedere umătoarele aspecte:
1. Cum alegem să ne exprimăm

Atenție la exprimare atunci când hotărâți să-i anunțați pe cei mici. Evitați expresia “Mami și tati divorțează!” pentru că părinții nu divorțează niciodată, cei care divorțează sunt soții. Cu alte cuvinte putem spune, “noi ca soț și soție nu ne mai înțelegem și nu mai formăm un cuplu, dar o să fim în continuare părinții tăi”. Micuții trebuie să înțeleagă că divorțul parental nu are legatura cu ei, ci cu mama și cu tata care îi iubesc lafel de mult. Este recomandat ca anunțul să nu fie făcut printre lacrimi, astfel încât micuții să-și alimenteze emoțiile și starile negative.
2. Când alegem să îi anunțăm
Nu doar modul în care ne exprimăm poate da amploare acestei situații delicate ci și amânarea comunicării. Atunci când adulții anunța copii în timpul procesului de divorț sau chiar dupa ce acesta s-a încheiat, defapt fură din perioada de acomodare a copiilor cu noua realitate în care se vor desfășura lucrurile în viitor. Este foarte important ca cei doi părinți să aibă o discuție cu copilul înainte de a intra în procesul de divorț și pentru a minimaliza efectele ulterioare, ideal este să ajungă în terapie cu un psihoterapeut.
3. Să nu-i implicăm în relația de cuplu
Fără echivoc, cea mai mare greșală pe care adulții o pot face atunci când sunt în plin proces de divorț este să aducă copiii în propriul conflict. Și facem asta atunci când îl punem pe copil să aleagă între mama și tata sau atunci când unul din parteneri își vorbește de rău fostul partener, pentru ca defapt vorbește despre părintele copilului său și este ca o insulta la adesa propriului copil. În aceași situație delicată punem copilul și atunci când îi spunem că vinovat pentru divorț este celălalt părinte și că defapt el nu și-a dorit să se ajungă în situația respectivă, căutând defapt un aliat în copil. Toate aceste situații pot fi evitate de către adulți prin neimplicare micuților în aceasta ecuație și prin evitarea discuțiilor dintre parteneri atunci când minorul este în preajmă.
4. Să venim în întâmpinarea lor
În perioada divorțului este bine ca micuților să li se repete că nu sunt, ei, vinovați de decizia pe care au luat o adulții și că ei sunt iubiți la fel de mult de către ambii părinți. Pentru a face acest lucru este nevoie să aveți grijă de dumneavoastră, sa nu vă neglijați, să aveți o atitudine pozitivă și să fiți în permanență conectați la cei mici pentru a sesiza stările prin care aceștia trec.
Pentru cuplu, decizia de separare prin divorț este cel puțin lafel de importantă ca și decizia de unire prin casatorie. Însă este important de știut că un adult care va sta într-o relație disfuncțională, care nu-i priește, va fi un adult nefericit, care în final va avea un copil nefericit pentru că va deveni un model de nefericire pentru copilul său.
Un model pentru copiii noștri putem fi și când punem accent pe latura pozitivă a situației, atunci când adulții se separă și devin două ființe asumate, care nu se ascund în spatele unor copii, care învață să se reinventeze și își caută propria fericire având în același timp o relație parentală reglată și asumată de dragul copiilor lor.
Subiectul în sine este ofertant și poate fi dezbătut ore intregi, atingând diverse spețe și situații, dar este important să nu uitați ca dvs. ca adulți aveți puterea să vă apărați în diverse cazuri și situații, un copil însa este mult mai vulnerabil și datoria noastră ca părinți este sa-i protejam și să-i ocrotim.

 

 

semnatura2

 

 

 

Articolul a aparut in Evenimentul Zilei din 22 februarie 2016

 

 

 

Comentarii


Adauga comentariu