Psiholog vs. Psihiatru

psihologvs1

Sunt puțini cei care cunosc diferența dintre un psiholog și un psihiatru și mă gândesc că poate de aici vine și ideea preconcepută că “la psiholog ajung cei nebuni”. Până o să intru în detalii pentru a vedea diferențele între cele două specializări aș vrea să subliniez că pentru beneficiul clienților în anumite situații este indicat să existe o legătură între cele două specializări.

Psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unei facultăți de medicină și care s-a specializat în psihiatrie, ceea ce îi oferă statutul de doctor. El se ocupă cu diagnosticul și tratamentul tulburarilor psihice, așa cum sunt ele catalogate în diverse clasificări  precum în ICD și DSM.

Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatrii sunt singurii în măsură să recomande tratamente medicamentoase.

Conceptul de boală psihică în accepțiunea actuală derivă din așa zisul “sistem triadic” dezvoltat de Kurt Schneider pe baza lucrărilor lui Jaspers, în care bolile psihice sunt împărțite în trei grupe: boli psihice cu substrat organic demonstrabil; boli psihice cărora încă nu li se poate demonstra cu claritate un substrat organic; variante psihice anormale: ale inteligenței sau ale personalității, precum și reacții anormale la evenimente trăite.

Psihologia este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.

Despre psiholog putem spune că a terminat facultatea de psihologie în care s-a format cu diverse calități și deprinderi devenind un fin observator, dotat cu capacitatea de a sesiza și de a analiza viața sufletească a unei persoane, dar nu are dreptul de a prescrie medicamente.

Pentru ca o intervenție terapeutică să fie un succes este necesar ca psihologul să-l ajute pe client să conștientizeze ce se întâmplă în mintea lui la nivel conștient, cât și la nivel inconștient.

Cred că cel mai indicat ar fi ca înainte de a vă adresa medicului psihiatru să cereți părerea unui psiholog pentru că sunt multe situațiile în care medicii psihiatrii recomandă tratament medicamentos care este mai eficient, dar pe termen scurt. Terapia într-un cabinet de psihoterapie poate arăta rezultatele în timp pentru că aici, pe lângă abilitățile psihologului, este importantă și implicarea clientului, cu toate acestea rezultatele fiind resimțite pe termen lung. In cazul în care psihologul constată necesitatea unui psihiatru, poate veni în ajutorul clientului cu o recomandare scrisă.

Comentarii


Adauga comentariu