Cand e bine sa punem capat casniciei?

divort1

Căsnicia este funcțională atunci când relația de cuplu este importantă pentru ambii parteneri și ei sunt în armonie unul cu celălalt, când continuăm să ne dezvoltăm în paralel, când învătăm să depășim obstacolele împreună, indiferent de natura lor și când reușim să ne reinventăm și să-l redescoperim pe cel de lânga noi.

Este greu să luăm decizia care ar duce la destrămare cuplului, dar parcă și mai dificil este să alegem să rămânem în el. Iată care sunt cele mai importante și mai uzuale motive de divorț.

  1. Când intervine violența fizică

În momentul în care ajungem să fim agresați respectul de sine scade, frica și teroarea dominând fiecare aspect al vieții noastre. Noțiunea de iubirea se destrama și cuplu dispare. Din acel moment agresorul cat si victima pot primi ajutorul specializat al unui psihoterapeut.

  1. Când agresivitatea verbală și certurile devin parte din viața cuplului

Respectul de sine este afectat si atunci cand ne jignim și ne adresam cuvinte grele in fiecare zi. In momentul in care alegem sa ne purtam asa, defapt nu ne mai apreciem nici pe noi nici pe cel de langa noi si in timp dispare sentimentul de iubire si odata cu el tot ce poate fi constructiv pentru relatie.

  1. Când iubirea s-a transformat în orice alt sentiment sau pur și simplu a dispărut

In societate romaneasca lipsa iubirii in cuplu nu este un motiv suficient de intemeiat pentru un divort. Realitatea este ca fara iubire cuplu moare încet, încet. Iubirea aduce dupa sine și stabilitate și armonie între parteneri însa lipsa acesteia poate duce în final la momente de criză, la relații sexuale disfuncționale, la o neconcordanță emoțională.

  1. Când apare infidelitatea

Dacă nu putem fi fideli partenerului de cele mai multe ori se datorează unei carențe individuale sau a cuplului, de o nevoie neîmplinită sau nesatisfăcută de către partener și dacă am ajuns să înșelăm practic anulăm integritatea cuplului.

  1. Când experimentezi o singurătate în doi

Singurătatea în doi este mai grea și mai urâta decât acea singurătate experimentată în lipsa unui partener, aducând cu sine o încărcare de responsabilitate și de sarcini care îl vor obosi și îl vor plictisi pe cel pe care va trebui să le susțină.

  1. Când viciul este prezent

Viciul nu este doar dependenta de alcool, de jocuri de noroc, sau droguri ci tot ceea ce creeaza dependentă. În momentul în care unul din parteneri îmbrățișază viciul , celalalt o sa se simtă neglijat, fustrat și singur.

Și dacă totul s-a terminat, e bine să fii sincer cu tine și să te gândești că poți trăi și singur așa cum ai facut-o si până să fii în această relație. În unele situații este mai bine și mai ușor să trăiești singur decât într-o relație defectuasă.

Știu că mulți se grăbesc să spună ca e important sa rămână în structura familiei pentru copii, eu imi asum, si spun că de cele mai multe ori adultii se ascund în spatele copiilor. Dacă în cuplu nu mai exista armonie, iubire, echilibru ce vor învăța micuții din acea relație? Sunt și situații în care adulții reușesc să creeze un cadru foarte frumos pentru copiii lor, dar ireal, bazat pe minciuni și compromisuri între parteneri ceea ce în final ajunge să fie un scenariu prost pe care copilul mai devreme sau mai tarziu va ajunge să-l descopere cu un gust și mai amar.

Înainte ca totul să fie distrus, ideal ar fi să se consulte un psihoterapeut de cuplu care să poată crea un cadru terapeutic și un mediu propice pentru ca fiecare partener să-și poata susține propriile așteptări și nevoi.

Articolul a fost pubicat in Evenimentul Zilei din data de 8 februarie 2016

semnatura2

ShareEmail this to someoneShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+

Comentarii


Adauga comentariu