Relatia dintre Mos Craciun si copii

Se apropie sarbatorile de iarna si odata cu ele batranul Mos Craciun isi face aparitia in reclamele de pe strada, la televizor si in vitrinele magazinelor. Nu putem nega ca sarbatorile de iarna sunt mai frumoase, mai animate de batranul grasut, cu fata blanda si mereu imbracat in costumul lui rosu cu blanita alba. Chiar daca in esenta personajul este comercial in ochii celor mici el reprezinta personajul marcant al copilariei.

Daca povestea lui Mos Craciun este folosita in scop educativ, persoanajul devine cu atat mai important si mai util. Cei mici invata poezii, pregatesc serbari tematice in cadrul formelor de invatamant, in timp ce mediul familiar este marcat prin scrisoarea care trebuie conceputa de cel mic si trimisa la timp dar si de o conditionare permanenta prin reamintirea celor mici ca „Mosul stie daca ai fost, sau nu cuminte” lucru care il responsabilizeaza si il conditioneaza pe cel mic.

La fel de adevarat este ca sunt si copii carora le este teama de acest personaj. Motivele sunt din cele mai diverse si sunt strict legate de modul in care micutii descopera lumea din jurul lor. O varianta este teama de necunoscut, cei mici sunt invatati de parinti sa nu vorbeasca cu strainii si dintr-o data se trezesc in poala unui om necunoscut si in plus trebuie sa recite sau sa vorbeasca. Alte aspecte care ii pot face pe cei mici sa nu se simta in largul lor langa Mos Craciun sunt acele puteri paranormale care ii sunt alocate acestui personaj. Mos Craciun in mintea celor mici este diferit de oamenii din preajma lor, el poate intr-o singura noapte sa duca cadouri tuturor copiilor din lume, el stie daca cei mici au fost sau nu cuminti si le pregateste daruri pe masura, el isi face aparitia in casa cand toata lumea doarme, pentru a lasa cadorurile sub brad si ca si cum toate astea nu ar fi suficiente batranul Mos se deplaseaza cu o sanie pe cer… trasa de reni. Un alt lucuru care cantaresete in relatia dintre copii si „mos” este relatia dintre acestia si adultii de care sunt inconjurati in familie si in mediul social, daca relatia se bazeaza pe teama, neincredre sau suspiciune atunci nici relatia dintre copii si Mos Craciun nu are cum sa fie diferita.

Povestea lui Mos Craciun este potrivita copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani pentru ca mintea micutilor este magica si traiesc intr-o lume fara griji si probleme sau fustrari.

Toate povestile au un sfarsit iar noi, adultii suntem cei care putem face un astfel de final sa fie unul fericit. Pentru ca relatia dintre noi si copii nostrii sa se bazeze pe incredere e bine ca in jurul varstei de 7 ani sa gasim o varianta de a le spune copiilor ca „Mos Craciun” exista pentru cei mici.

 

semnatura2

 

 

 

 

Comentarii


Adauga comentariu