Importanta activitatilor din timpul liber

Vacanta s-a terminat si incet, incet intram in rutina de zi cu zi si uite asa se face ca programul nostru zilnic este incarcat cu activitati care “trebuie” facute. Task-uri, dead line-uri si liste cu tot felul de lucruri pe care suntem nevoiti sa le facem pentru a tine ritmul cu tot ce avem de facut atat la locul de munca cat si in propria casa.

De multe ori nu avem de ales si poate de si mai multe ori nici nu ne dam seama ca timpul trece si zilele saptamanii se scurg iar noi facem din ce in ce mai putine lucruri care sa ne bucure sufletul. Ne trezim brusc ca ne simtim obositi, plictisiti cu stari de anxietate sau chiar de depresie si se ajunge aici pentru ca undeva… uitam de noi, de ce ne place, si de multe ori nu stim ce ne mai dorim, sau ce ne face fericiti. Cu alte cuvinte uitam sa ne hranim sufletul si uitam si de igiena emotionala si odata cu uitarea ne pierdem si noi din etuziasm si din vitalitate.

De multe ori nu ne dam seama ca muncim mult pentru avem nevoie sa ne umplem timpul cu ceva. conform legii lui Parkinson, “munca se extinde pentru a umple timpul disponibil pentru finalizarea acesteia”. Deci, atunci când lucram seara, acasa la un proiect de la locul de munca sau cand citim e-mailurile de la lucru inseamna ca nu avem un program structurat corect.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este efectul de burn-out, atunci cand muncim excesiv, ne consumam resusele si odata cu ele dispare eficenta la locul de munca, creativitatea, si chiar armonia din familie. Chiar daca nu ne dam seama, atunci cand ne relaxam si facem ceva ce ne bucura si ne deconecteaza suntem mult mai eficienti la ce avem de facut.

Pentru unele persoane, poate suna complicat conceptul de “relaxare” insa sunt o gramada de activitati care se pot face in intimitatea casei, fara un buget imens dar care pot avea un impact major asupra noastra.  Iata cateva propuneri care merita macar odata testate dupa o zi grea la locul de munca: o baie relaxanta cu spuma si uleiuri parfumate, vizionarea unui film bun, citirea unei carti bune, coloratul, si chiar gatitul alaturi ce cei si (nu gatitul pentru cei dragi), pentru cei carora le place sa gateasca.

Sunt activitati de relaxare care pot fi facute individual si sunt lucruri care le putem face alaturi de prieteni, colegi si familie. Daca a trecut mult de cand nu ati iesit in oras e momentul sa va sunati pritenii si sa organitati ceva care sa va aduca aminte de vremurile in care distractia facea parte din rutina. Suntem finite sociale si atunci cand nu interactionam ne simtim deconectati. Retelele de socializare ne ofera falsa senzatia de conectare in realitate ne gasim singuri in spatele unui monitor si “lumea” este inafara usii de la intrare. Diferenta intre o seara “plitisioare” si o seara plina de hohote de ras o poate face un simplu telefon.

De cele mai multe ori lipsa hobby-urilor aduce tot mai multe persoane in punctul in care dezvolta dependente de alcool si de tutun si explicatia este simpla… cele doua vicii reusesc sa ne deconecteze de la problemele cotidiene, oferind fie si pentru cateva momente senzatia falsa de relaxare. Viciul nu este hobby insa devine un flagel in societate.

Se “N” motive pentru care este important sa avem hobby-uri pe care sa le practicam, dar cel mai important este ca prin aceste activitati de relaxare sa pastram legatura cu copilul din noi si sa avem mereu un raspuns la intrebarea “Ce te face pe tine sa fi tu?” cu alte cuvinte cine sunt atunci cand nu sunt psiholog, medic, politist, manager sau orice alt ceva…

Comentarii


Adauga comentariu