Cum transformi inceputul scolii intr-o experienta frumoasa

Începerea școlii pentru prima dată reprezintă o piatră de hotar semnificativa atât pentru copii, cât și pentru părinții. Trecerea la școală înseamnă sfârșitul grădiniței, locul in care copiii mici se simt foarte siguri și familiari, acestia fiind in zona lor de confort. Nu este nicio surpriză, prin urmare, că cei mici încep școala întâmpinănd adesea un amestec de emoții, de la tristețe, până la fericire sau entuziasm.

Asigurarea că micutul dvs. are o tranziție reușită la școală este mult mai mult decât să vă asigurați că au abilitățile pre-scolare necesare. Trecerea la școală implică gestionarea unor serii de schimbări și provocări pentru cei mici, pentru ca vor exista diferențe semnificative între gradinita și școală, inclusiv atunci cand vorbim de:

  • Mediul fizic (adică dimensiunea locului de joacă, numărul colegilor, clasele, mixul de varste ale copiilor, numărul de profesori etc);
  • Reguli și proceduri (adică, ore structurate, cunoașterea regulilor, statul in banca, ridicarea mâinii când doresc să spuna ceva, etc);
  • Relațiile interpersonale (adică întâlnirea cu copiii și adulții noi)
  • Învățare (adică experiențe mai formale de învățare, structurarea timpului și sarcini stabilite, creșterea independenței etc).

Pentru ca trecerea sa fie mai usoara si sa fie realizata intr-un timp mai scurt va propun câteva sfaturi care vă pot ajuta pe dvs. și pe copilul dvs. să profitați la maximum de prima experiență școlară:

1. Încurajarea independenței
Înainte de a începe școala, puteți încuraja copilul să-și îmbunătățească independența ajutându-i să practice următoarele abilități:
– Pregatirea gheozdanului;
– Sa se îmbrace și sa se incalte singur;
– Sa manance si sa bea fara ajutor;
– Sa merga la toaletă pe cont propriu;
Este important ca părinții să valideze încercările copilului lor de a face lucrurile în mod independent și să le permită să încerce să facă singuri lucrurile, în loc să le facă pentru ei pentru cei mici.

2. Implementarea rutinelor zilnice
Pentru a vă ajuta să vă pregătiți copilul pentru școală, este important să stabiliți o rutină bună care să includă:
– Culcarea devreme;
– Trezirea in timp util;
– Având un mic dejun sănătos – important pentru concentrare și energie;
– Repetarea lectiei in drum spre scoala;

3. Asistați-vă cu anxietate de separare
În cazul în care copilul dumneavoastră se confruntă cu anxietate de separare, gândiți-vă la ceea ce îl va ajuta să vă separați confortabil. Au o jucărie preferată pe care o pot lua cu ei? Poate fi de asemenea util să dezvolți o rutină de la revedere cum ar fi, o îmbrățișare sau un pupic și nu in ultimul rand stabiliti un punct de intalnire pentru atunci cand programul se va incheia.

4. Dezvoltarea prieteniei și a abilităților sociale
Un început usor la școală poate fi prezis de anumite competențe, inclusiv competența socială, abilitățile de coping, rezolvarea problemelor și căutarea de ajutor, precum și abilitățile de independență și de auto-îngrijire. Modul în care vă puteți ajuta fiul sau fiica să continue să dezvolte abilități sociale în predarea la școală include:
– Învățați-vă copilul sa se imprietenesca usor;
– Încurajați jocurile in echipa și de cărți;
– Implicați-vă copilul în conversații pentru al ajuta să învețe regulile de comunicare;
– Ajutați copilul să învețe să-și gestioneze emoțiile, ajutându-i să recunoască propriile stari si emoti.
Prima zi de școală poate fi, de asemenea, o zi copleșitoare pentru părinți și este, de asemenea, important să vă asigurați că aveți grijă de propriile dvs. emoții. Dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea socială și emoțională a copilului dvs., vă recomandăm să luați în considerare colaborarea cu un psiholog.

Comentarii


Adauga comentariu