Cum putem combate astenia de primavara

Încet, încet, ziua se mărește, fluctuațiile de temperatură își fac și ele simțită prezența, semne care ne anunță că primăvara își intră în drepturi.

De multe ori, însă, trecerea de la iarnă la primăvara vine la pachet și cu astenia de primăvară.

Este important să știm că astenia de primăvară nu este o boală și nu trebuie privită ca o afecțiune, ci ca o reacție de adaptare a organismului și a sistemului nervos la noile modificări ale vremii și ale presiunii atmosferice. Dormim mai puțin, zilele devin mai lungi și, odată cu acest factor, ne expunem mai mult la lumină și alimentația se modifică și toți acești factori contribuie la apariția asteniei.

Primăvara, lumina Soarelui crește nivelul de endorfine și serotonină din corp, ceea ce ajută la adaptarea noastră într-un timp mai scurt la noii factori aduși de schimbarea anotimpului. Endorfinele au rolul de a reduce intensitatea durerii și anxietatea, intervine în procesul învățării sau în adaptarea la lumină sau întuneric. Iar rolul serotoinei, numit si hormonul fericirii, este de a produce somnul, iar când este în cantități mici aduce după sine depresia.

Astenia de primăvară își poate face simțită prezența atât din punct de vedere psihic, fizic, intelectual cât și sexual. Este bine să cunoaștem semnele specifice prin care aceasta se manifestă pentru a ne explica stările prin care trecem și pentru ca, mai apoi, să le depășim cât mai repede.

Simptome:

● oboseală musculară;

● diminuarea atenției;

● dificultăți de concentrare;

● pierderea memoriei;

● ușoară lentoare a gândirii;

● intoleranță la zgomote;

● intoleranță la lumină;

● vâjâit în urechi;

● amețeli;

● vedere încețoșată;

● lipsă de inițiativă;

● inhibiție;

● pierderea interesului;

● însingurare;

● hipersensibilitate la mediu;

● iritabilitate;

● pierderea controlului emoțional;

● dureri toracice;

● cefalee;

● dureri abdominale;

● insomnii;

● somnolență;

● pierderea apetitului;

Studiile arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații la astenia de primavară, pentru că o mare parte din simptomele specifice acesteia au legătură cu schimbările hormonale la care femeile sunt mult mai vulnerabile. Din statistici reiese că 40% din femeile din România suferă de astenie de primăvară în această perioadă a anului.

Pentru a evita apariția asteniei și pentru a depăși cât mai ușor și rapid efectele acesteia vă recomand 10 activități care vă sunt la îndemână.

1. Consumați fructe și legume de sezon;

2. Petreceți mai mult timp în aer liber;

3. Micșorați cantitatea de cafea și, pe cât este posibil, înlocuiți cafeaua cu ceaiul verde;

4. Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte;

5. Nu evitați suplimentele alimentare;

6. Practicați exerciții fizice;

7. Evitați să stați prea multe ore în fața calculatorului sau a tabletei;

8. Ascultați muzică de relaxare;

9. Purtați haine deschise la culoare;

10. Petreceți timp de calitate alături de cei dragi.

În situația în care simptomele persistă mai multe săptamâni este recomandat să faceți o vizită la medic și, nu în ultimul rând, unui psiholog care poate venii în întâmpinarea nevoilor dvs.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 21 martie 2016.

Comentarii


Adauga comentariu