Cand avem nevoie de psihoterapie?

Oare ce s-ar intampla, daca am lasa pentru cateva momente preconceptia conform careia “cei care merg la psiholog sau la psihoterapeut, sunt nebuni“ si pur simplu am recunoaste ca sunt momente in viata cand ne este greu si ca avem nevoie de ajutor. In spatele aceseti gandiri, de acum invechite, de cele mai multe ori sta obisnuinta de a ne descurca singuri pentru ca asa am fost invatati, sa nu ne plangem si sa nu cerem ajutor pentru ca am fi perceputi ca fiind “slabi”.

Avem nevoie de psihoterapie atunci cand suntem anxiosi, depresivi, avem atacuri de panica, burnout-uri si diverse fobii care nu ne lasa sa avem o viata normala, dar toate acestea nu sunt toate motivele pentru care am putea cere ajutorul unui psihoterapeut.

Unui psihoterapeut ne putem adresa si pentru nenumarate alte cazuri cum ar fi:

Ati suferit o traumă și simtiti ca nu o puteti depasii. Se intampla de multe ori ca viata sa ne surprinda cu accidente, pierderea celor dragi, divorturi, aflarea unei boli grave pentru propria persoana dar si pentru cei dragi sau chiar pierderea unor bunuri materiale sau financiare. Ei bine toate acestea si multe altele pot fi depasite atunci cand bebeficiati de sprijinul unui psihoterapeut. Pentru ca de multe ori nu este suficient sa facem fata unui situatii grele ci este lafel de important sa ne ridicam si sa o luam de la capat.

Aveți dureri de cap inexplicabile și recurente, dureri de stomac sau un sistem imunitar scazut. Daca dupa un control medical amanuntit nu avem explicatii pentru durerile mentionate atunci un psiholog ne poate ajuta, pentru ca aceste dureri sunt niste somatizari ale unor emotii negative sau a unor traume. Odata ce procesul terapeutic avanseaza durerile vor disparea treptat.

Apelati la o substanță pentru a face față stresului de zi cu cu zi. Cand ma refer la „substanta” iau in calcul, nicotina, medicamente, alcool, etnobotanice, somnifere etc. Practic atunci cand nu suntem capabili sa facem fata unei situatii prin care trecem si suntem nevoiti sa apelam la diverse „substante” atunci e momentul sa apelam la sprijinul unui terapeut.

Obțineți feedback rău la locul de muncă. Cand cei din jur isi asuma si ne atrag atentia ca devenim un factor stresor pentru ei sau atunci cand ne argumenteaza concret ca avem o atitudine nepotrivita intr-un anumit context este mult mai important sa apelam la psihoterapie in loc sa ne plangem si sa ne victimizam.

Va simțiti deconectati de la activitățile iubite anterior. Atunci cand nu suntem motivati si dezinteresul scade chiar si pentru activitatile care pana nu demult erau un mod de relaxare inseamna ca avem nevoie de intalnirea cu un psihoterapeut.

Relațiile voastre sunt tensionate. Stresul este cel care ne determina de cel mai multe ori sa ne manifestam, frustrarile, temerile si angoasele in relatia cu cei din jurul nostru. Asa se face ca relatiile pot devenii tensionate cu membrii familiei, cu persoana iubita, cu copilul si chiar cu vecinii. Chiar daca suntem tentati sa nu luam in calcul acest aspect, pe termen lung viata poate devenii un calvar, iar daca elementul comun in toate aceste relatii tensionate esti TU, atunci e momentul sa consulti un psiholog pentru ca nu doar cei din jur vor simti o inbunatatire ci chiar tu ve fi cel mai castigata. O viata armonioasa este cheia echilibrunui si chiar a succesului.

Atunci cand nu poti uita o iubita sau un iubit. Cand ne despartim de o persoana pe care o iubim inca, durerea este asemantoare cu cea a unui pierderi prin deces. Cu alte cuvinte chiar daca nu moare persoana iubita, moare relatia cu acea persoana speciala iar acesta situatie poate transforme in obsesie pentru acea persoana sau chiar in ura si poate sa imbrace diverse forme insa cel mai important lucru este „calitatea” vietii pe termen lung. Este dureros sa traim in trecut si in umbra unei persoane care a ales un alt drum si atunci chiar e nevoie sa consultam un psihoterapeut.

Toate cele prezentate mai sus au la baza iginea emotionala. Atunci cand emotiile nu sunt ingrijite, nu dam randament, facem cunostiinta cu esecul, si ajungem chiar si sa nu ne identificam propriile emotii si conflicte interioare.

Cu alte cuvinte mergem la terapie pentru a trata atat problemele, prin abordarea acestora si pentru ca experiențele dureroase să devină tolerabile. Psihoterapia este metodă eficienta pentru schimbarea gândirii dăunătoare, a modelelor de relaționare gresite și a comportamentului.

Este momentul sa renuntam la scuze, sa nu ne ascundem in spatele gandurilor limitative si sa cerem ajutorul atunci cand este cazul. In Romania avem foarte multi psihoterapeuti buni care au studiat mult si sunt pregatiti sa ofere ajutor specializat celor care le vor cere ajutorul. Schimbarea incepe atunci cand recunoastem ca avem nevoie de sprijin si ne adresam unui terapeut.

Comentarii


Adauga comentariu