Sapte modalitati de a controla mania

Nimeni nu se naște mânios din fire, dar învățăm chiar din primul an de viață ce înseamnă furia și tot așa de repede învățăm să ne manifestăm.

Indiferent de clasa socială sau de nivelul studiilor, cei care nu-și pot controla furia ajung la acte de violență, la insulte și, în anumite cazuri, chiar la crime sau sinucideri.

Puțini știu că în spatele mâniei se pot ascunde probleme fizice precum durerile de cap, hipertensiune, atacuri de cord și ulcere. Sunt situații în care furia nu ne lasă să ne odihnim, pentru că suntem atât de încărcați încât putem experimenta și insomnia pe termen mediu și lung.

Cu toate acestea, mânia are și aspecte pozitive pentru că ea stă la baza creativității, ea reușește să pună lucrurile în mișcare și joacă un rol important în rezolvarea problemelor. Mânia este, de multe ori, un stimul care ne motivează să ne cerem drepturile sau este impulsul pe care îl are un sportiv epuizat înainte să treacă de linia de sosire. Este bine de știut că putem beneficia de această latură numai dacă știm să ne controlăm și să ne dominăm starea respectivă. Un alt aspect important este să știm când și, mai ales, cu cine să ne manifestăm, dar pentru asta avem nevoie să știm să ne temperăm.

Vă propun o listă cu șapte sfaturi pe care eu le găsesc utile în gestionarea mâniei și care au dat rezultate pentru cei care le-au experimentat.

Atunci când aveți posibilitatea, îndepărtați-vă de problema care vă face să vă simțiți furios. Nivelul de adrenalină din corp se va diminua și starea de liniște se va instala în maxim 20 de minute. Iar, ulterior, o să vă fie mult mai ușor să vorbiți despre subiectul care vă stârnea furie.

2. LĂSAȚI DE LA DUMNEAVOASTRĂ

Furia ne creează falsa idee că deținem controlul atunci când ne exteriorizăm, în realitate nu este deloc așa. Dacă lăsați de la dvs., nu înseamnă că sunteți incapabil. Realitatea este că devenim neputincioși atunci când recunoaștem că nu putem face anumite lucruri sau atunci când nu ne putem stăpâni furia.

3. MĂSURAȚI-VĂ CUVINTELE!

Dacă ne obișnuim să ne exprimăm în mod adecvat, adică constructiv, în raport cu o situație conflictuală, vom ajunge să gândim optimist. Ceea ce este foarte important pentru că, până la urmă, gândurile sunt cele care ne guvernează viața.

4.ÎNCERCAȚI SĂ ASCULTAȚI PĂREREA CELUILALT!

Putem greși oricând sau putem să ne înșelăm într-o anumită privință, însă nu ne vom da niciodată seama de acest lucru, dacă nu ne stăpânim mânia și nu ascultăm ce au de spus cei din preajma noastră.

5. ÎMBRĂȚIȘAȚI-I PE CEI DRAGI

Acest punct poate fi util numai în relația cu cei apropiați nouă, nu cu șeful și nici cu colegii de muncă. Pe cât pare de ciudat să îmbrățișezi pe cineva când ești nervos, pe atat este de util dacă punem în practică. Îmbrățișarea are efecte miraculoase atât pentru noi, cât și pentru cei pe care îi îmbrățișăm.

6. CÂND ESTE CAZUL, ESTE BINE SĂ VĂ CEREȚI SCUZE

Este important de știut că mânia își are originea în frustrare. În momentul în care recunoaștem în fața celorlalți că am greșit, la nivel inconștient furia se va domoli și va dispărea în doar câteva minute. Atunci când ne cerem scuze în mod sincer, ne asumăm, de fapt, responsabilitatea pentru faptele noastre, adică deținem controlul asupra situației.

7. NU UITAȚI SĂ RESPIRAȚI!

Atunci când sunteți furios și vă amintiți conștient că este bine să respirați, o să observați o schimbare benefică în tot corpul. Respirația are două mari beneficii: pe de o parte oxigenează creierul și atunci luăm decizii mult mai bune și, pe de altă parte, detensionează întreg organismul, ceea ce în final ne va face să ne simțim mai relaxați.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 7 noiembrie 2016.

Comentarii


Adauga comentariu