Psihologia din spatele tatuajelor

Din ce în ce mai des sunt întâlnite tatuaje atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul femeilor, indiferent de vârstă, de nivelul social sau profesional.

În general, înaintea procesului de tatuare trecem prin filtrul minţii câteva întrebări de genul: „De ce m-aş tatua? Ce m-a făcut să vreau un anume tatuaj? Sunt pregătit să suport durerea?”Dacă răspunsurile la întrebările de mai sus se bazează pe argumente de tipul: „Mă tatuez pentru că îmi place, pentru că așa vreau sau pentru că așa se poartă”, atunci, înainte să ajunge în cabinetul unui artist în arta tatuajelor, este bine să ajungem în cabinetul de psihoterapie. Nu pentru că ar fi rău să ne tatuăm, ci pentru că în timp am putea ajunge la concluzia că tatuajul are efecte nefaste aspura propriilor decizii sau chiar a personalităţii.

În realitate, în spatele nevoii de a ne tatua stau mai multe explicaţii psihologice pe care le acceptăm sau nu. Unele sunt prezente la nivel conștient, altele la nivel inconștient, și așa se face că ne desenăm pe piele traume ale copilăriei, incertitudinile, temerile și dramele de familie, devenind mai vulnerabili.

Motivele care stau la baza explicării nevoii de a ne tatua sunt din cele mai diverse, de obicei, iar aceste argumente sunt grupate în câteva categorii generale de motivatori psihologici, după cum sunt detaliate mai jos.

Pentru că ne dorim să fim unici

Dorinţa de a fi unic, diferit de alte persoane, este inerentă întregii omeniri. Este unul din cele mai frecvente motive psihologice care îi determină pe oameni să îşi schimbe look-ul periodic, să se tatueze sau să îşi lucreze corpul în sala de fitness.

Pentru a atrage atenția

Alegem să ne tatuăm pentru a ne scoate în evidenţă o anumită parte a corpului, dar şi pentru a masca o cicatrice. Indiferent de scopul tatuajului, reușim prin intermediul acestuia să ne satisfacem nevoia de a ieși în evidență. Nu este nimic în neregulă dacă ne dorim să ne îmbunătăţim aspectul fizic, atâta timp cât nu mergem la extrem pentru că suntem nemulţumit de aspectul nostru.

Pentru dragostea de artă

Sunt persoane care aleg să îşi tatueze o parte a corpului cu un simbol celebru sau cu un personaj care îi reprezinta. Sunt tatuaje care ajung să fie mici opere de artă, fiind foarte detaliate, cu mici simboluri și o paletă largă de culori. Cu toate acestea, cei care optează pentru acest gen de tatuaj au o latură artistică mult mai bine pronunţată.

Pentru a spune propria poveste de viață

Sunt persoane care se tatuează cu un simbol reprezentativ pentru un anumit eveniment din viaţă. Cel puţin, ele pot încuraja oamenii să să întrebe despre semnificaţia din spatele acestuia şi, să ofere posibilitatea de a împărtăşi verbal povestea personală care stă la baza tatuajului. Johnny Depp a spus: „Corpul meu este ca un jurnal şi tatuajele sunt povestea mea”.

Pentru dezvoltarea rezistenței fizice

Persoanele care au mai multe tatuaje îşi dezvoltă în timp rezistenţa la durere şi prin durere reuşesc să se cunoască mai bine. Deși acest aspect nu este recomandat, specialiștii susțin că în timpul tatuajelor corpul eliberează enorfine și adrenalină, ceea ce poate ajunge să stârnească fericire şi un grad scăzut de durere în timpul tatuării.

Pentru a arăta o afiliere sau angajament

Există atât de multe moduri prin care oamenii au folosit tatuajele pe parcursul istoriei pentru a-şi arăta loialitatea faţă de o cauză, afilierea la un grup sau un angajament faţă de o persoană sau un scop. Personalul militar apelează adesea la tatuaje care conțin embleme și motto-uri care îi reprezintă. Un alte exemplu sunt adolscenţii care au convingeri rebele sau rockerii.

Din impuls

Din păcate, prea mulţi oameni au tatuaje hidoase, pentru că au acţionat impulsiv. Poate că erau în stare de ebrietate la vremea respectivă sau doreau să facă ceea ce făceau și prietenii lor. Adesea, ei sunt cei care mai târziu caută remedii, cum ar fi îndepărtarea tatuajelor cu laser sau tatuaje de acoperire. În această categorie intră şi cei care aleg să îşi tatueze numele persoanei iubite sau chipul acestora. Discuţiile cu un terapeut sunt benefice dacă doriţi să înţelegeţi mai bine ce vă determină să apelaţi la un tatuaj şi să vă asiguraţi că nu vă faceţi mai mult rău decât bine.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 26 iunie 2017.

 

Comentarii


Adauga comentariu