Importanta setarii obiectivelor personale (partea 1)

Se întâmplă să ne întrebăm de ce avem nevoie de obiective, dacă ne ajută cu ceva sau chiar să le considerăm o pierdere de timp. Se întâmplă des să ne plângem că nu avem timp să facem diverse lucruri sau că nu avem timp pentru hobby- uri , ori pentru cei dragi, în timp ce-i vedem pe alții care par să le facă pe toate… În realitate, aceștia stau foarte bine la capitolul organizare , stabilirea obiectivelor, și știu foarte clar ce vor de la ei și de la viață.

Obiectivele sunt sarcini pe care ni le propunem pentru a realiza ceva ce considerăm benefic pentru propria persoană, pentru propria evoluție și pentru propria dezvoltarea. De cele mai multe ori, obiectivele ne scot din zona de confort, ne determină să vedem lucurile diferit și, după ce ne-am îndeplinit obiectivele propuse, ne crește brusc încrederea în propriile forțe și chiar stimă de sine. Pentru a ne bucura de rezultatul obiectivelor noastre ar trebui că acestea să fie specifice, realizabile, măsurabile și motivante. Iată 7 beneficii pentru care ar trebui să ne setăm propriile obiective:

1. OBIECTIVELE PERSONALE ÎNSEAMNĂ CLARITATE
Atunci când avem niște obiective, avem o viziune mai amplă asupra a ceea ce ne dorim, indiferent daca ne dorim pe termen scurt sau pe termen lung, asupra cum dorim sa fim percepuți de societate și așa se face ca obiectivele ne ajuta sa realizam ceea ce ne dorim.

2. OBIECTIVELE NE DEFINESC
Fără să ne dăm seama, ceea ce ne propunem și ulterior ce devine obiectiv personal ajunge să ne definească. Daca suntem preocupați sa achiziționam lucruri, sa citim, sa cunoaștem oameni noi sau poate suntem preocupați sa jucam rolul justițiarului, obiectivele ne marcheaza temporar comportamentul, subiectele de interes și chiar reușesc sa ne scoata din zona de confort.

3. OBIECTIVELE ÎNSEAMNĂ PROGRES
Chiar dacă se întâmplă să nu ajungem acolo unde ne dorim de fiecare dată, odată cu energia pe care o investim pentru a ne îndeplini obiectivul, ne ajută să ne dezvoltăm, să progresăm. Este foarte util sa nu uitam ca nu este importanta destinația, ci drumul.

4. OBIECTIVELE NE ȚIN CONECTAȚI
Ca să ne putem stabili obiective trebuie să știm ce vrem și ce nu vrem, iar această „evaluare” nu face altceva decât să ne țină conectați cu propriile nevoi, dorințe și emoții.

5. OBIECTIVELE AU GRIJĂ CA LUCURILE PE CARE NI LE DORIM SĂ DEVINĂ REALITATE
Când o dorință primește statutul de obiectiv înseamnă că am parcurs deja jumătate din drum, pentru ca am parcurs primele doua etape: cea de identificare a dorinței, dar și etapa prin care ne asumam ceea ce ne dorim, prin verbalizare.

6. OBIECTIVELE STIMULEAZĂ CREIERUL
Când creierul primește o sarcină, chiar daca de multe ori pare greu de realizat, el are un program care rulează chiar și când suntem în repaus, și chiar și atunci când suntem preocupați cu alta activitate. Creierul va cauta soluții pentru îndeplinirea obiectivului și tot acest proces va stimula creierul, zi de zi.

7. OBIECTIVELE ÎNDEPLINITE MĂRESC STIMA DE SINE
Sigur că unele obiective sunt poate mai greu de realizat, dar odată ce ne-am atins scopul o să ne bucurăm de o stimă de sine ridicată. Este o plăcere să privești în urmă și sa realizezi că, deși a fost greu, acum te bucuri de rezultatele la care într-o zi doar visai!

Comentarii


Adauga comentariu