Despre furie

Oricât de zen am fi și indiferent cât de calmi suntem, tot nu suntem scutiți de accese de furie. Accesele de furie sunt, în esență, niște explozii emoționale care au drept scop exprimarea nemulțumirii personale față de lucruri, fapte sau persoane și pot fi utilizate ca mod de manipulare a celor din jur, în direcția dorită.

Furia este o emoție obișnuită și des întâlnită, însă reacția persoanelor furioase este cea care face diferența între un temperament echilibrat și unul coleric. Accesele de furie sunt mai des întâlnite la persoanele fără autocontrol, care ajung să se manifeste violent, verbal și sau fizic, atunci când resimt o nemulțumire profundă.

Furia se resimte la nivel fizic prin creșterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac, și tensiune musculară în timp ce din punct de vedere emoțional o resimțim prin tristețe, neîmplinire, fustrare și dezamăgire. CAUZELE ACCESELOR DE FURIE

IMATURITATEA EMOȚIONALĂ

Vorbim despre imaturitate emoțională atunci când nu avem dezvoltate aptitudinile necesare pentru a face față fustrărilor, dezamăgirilor și atunci când nu știm să ne gestionăm emoțiile și când nu ne gestionăm corect resursele în anumite situații sau relații.

NESIGURANȚA EMOȚIONALĂ

Pe fondul nesiguranței emoționale, orice nemulțumire sau dezamăgire minoră poate fi resursă pentru un acces de furie. La baza nesiguranței emoțională stau incertitudinile pe care le acumulăm în timp în diverse situații.

INCAPACITATEA DE A IERTA

Atunci când nu putem tolera și ierta greșelile celor din jur avem tendința să ne încărcăm cu emoțiile negative rezultate din această situație, iar în timp ajung să se manifeste prin crizele nervoase, pentru că ne simțim nedreptățiți sau victime ale greșelilor altora.

TRĂSĂTURILE DE PERSONALITATE

Așa cum spuneam, toți experimentăm mai devreme sau mai târziu un episod de furie, însă nu toți reacționăm la fel, episoadele de furie la persoanele colerice sunt mult mai violente și bine evidențiate.

STRESUL

Sunt persoane care clachează și reacționează prin furie atunci când nu pot gestiona stresul, acest factor este des întâlnit atunci când lucrăm cu persoane dificile, termene limită și planuri care nu sunt bine calculate.

Ce nu e bine să facem atunci când suntem furioși

Ei bine atunci când recunoaștem că ne aflăm într-un episod de furie este bine să nu luăm decizii, să nu jignim și să nu reacționăm asupra obictelor sau persoanelor din preajma noastră. Sunt mult mai sănătoase deciziile care au în prim-plan propria persoană, adică să ieșim, să luăm o gură de aer, să bem un pahar cu apă, să ascultă melodiile preferate și să încercăm să evaluăm situația care ne a adus în faza de furie, la rece. Pentru că atunci este posibil să realizăm că nu este chiar atât de important motivul care a dus la explozia emoțională.

Cum ne exprimăm emoțiile

Există două moduri principale de manifestare a furiei, prin exprimare sau prin suprimare. Atunci când alegem exprimarea, alegem modul sănătos de manifestare a furiei, câtă vreme este realizată într-o manieră rezonabilă, rațională, calmă și capabilă să identifice soluții pentru anumite probleme. În schimb, suprimarea furiei este calea greșită de manifestare a acesteia, deoarece ea nu face altceva decât să acumuleze intrinsec frustrare și nemulțumire, ca apoi să izbucnească în cele mai nepotrivite momente și forme.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 24 aprilie 2017

Comentarii


Adauga comentariu