Cum recunoastem o persoana narcisica?

Persoanele cu această afecţiune sunt frecvent descrise ca arogante, egoiste, manipulative şi exigente. Ele se pot concentra, de asemenea, pe fanteziile grandioase (de exemplu succesul, frumuseţea etc.) şi pot fi convinse că merită un tratament special. Aceste caracteristici încep să-şi facă simţită prezenţa de obicei la vârstă adultă şi trebuie să fie în mod evident scoase în evidenţă în mai multe contexte şi situaţii, cum ar fi la locul de muncă şi în relaţiile cu membrii familiei dar şi cu membrii societăţii.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistică consideră că sunt superioare sau speciale şi adesea încearcă să se asocieze cu alţi oameni care cred că sunt unici sau înzestraţi într-un fel. Această asociere, de cele mai multe ori, hrăneşte stima de sine, care este, de obicei, destul de fragilă şi superficială. Persoanele cu NPD caută admiraţie şi atenţie excesive pentru a şti că alţii se gândesc foarte mult la ele. Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă au dificultăţi de tolerare a criticilor sau a înfrângerii, ajungând să se se simtă umilite sau goale atunci când au un „eşec” sub formă de critici sau respingeri.

Tulburarea de personalitate narcisistă este indicată de cinci sau mai multe dintre următoarele simptome:

1.are un sentiment grandios de autoimportanţă (ex: îşi exagereazărealizările şi talentele, aşteaptă să fie recunoscut ca superior, fără realizări corespunzătoare etc.);

2. este preocupat de fantezii de succes nelimitat, de putere, strălucire, frumuseţe sau amor ideal;

3.crede că este „aparte” şi unic şi se asociază numaicu alţi oameni de valoare sau cu instituţii bine văzute;

4.necesită admiraţie excesivă;

5.are un sentiment de îndreptăire, adică pretenţii exagerate, cu alte cuvinte cere un tratament favorabil, special, ori de supunere automată la dorinţele sale;

6.este exploatator interpersonal, adică profită de alţii spre a-şi atinge propriile scopuri;

7.este lipsit de empatie: este incapabil să recunoască sau să se identifice cu sentimentele şi necesităţile altora;

8.este adesea invidios pe alţii sau crede că alţii sunt invidioşi pe el; 9.prezintă comportamente sau atitudini arogante, sfidătoare.

Din punct de vedere sentimental, persoanele narcisice îşi construiesc relaţiile de cele mai multe ori într-un mod toxic, acestea având la baza obsesia. Din relaţia respectivă au nevoie să-şi hrănescă egoul şi reuşesc acest lucru când îşi folosesc toate resurselepentru ai „înnebuni” pe parteneriilor.

Tot în rândul narcisicilor găsim şi „prietenii cu beneficii”. Aceştia reușesc să îşi satisfacă nevoile sexuale fără a-şi asuma o relaţie serioasă, lucru ce le permite să fie mereu într- o căutare a unei perfecţiuni de multe ori ireale, dar în care se regăsesc. Un studiu recent din Marea Britanie arată că între 50 şi 75% din persoanele diagnosticate cu tulburare de personalitate narcisistică sunt bărbaţi. În plus, trăsăturile narcisismului sunt des întâlnite în rândul adolescenţilor, dar acest lucru nu indică faptul că vor dezvolta mai târziu tulburare de personalitate narcisistă.

Cauzele tulburării de personalitate te narcisistică nu sunt încă bine înţelese. Factorii genetici şi biologici, precum şi mediul şi experienţele timpurii ale vieţii sunt consideraţi că joacă un rol în dezvoltarea acestei stări. Tratamentul tulburării de personalitate narcisistă poate fi o provocare deoarece persoanele cu această afecţiune au mecanismele de apă- rare foarte bine conturate, ceea ce face dificilă recunoaşterea problemelor şi a vulnerabilităţilor. Psihoterapia individuală şi de grup pot fi utile pentru a ajuta persoanele care suferă de narcisism să comunice cu ceilalţi într-un mod mai sănătos dar şi pentru a-şi îmbunătăţii propriile acţiuni.

 

Comentarii


Adauga comentariu