Aspecte neglijate din spatele jocului Balena Albastra

În ultimile zile s-a vorbit multe despre acest joc – capcană, care a lăsat în urma lui peste 130 de victime în rândul adolescenților. În 2016 în cinematografe a rulat filumul Nerve care are ca subiect un joc similar cu Balena Albastră, acesta oferă cu lux de amănunte scenariul de succes pe care un astfel de joc se poate extine și poate devenii popular în rândul tinerilor. Poate nu filmul ia inspirat pe cei care au realizat jocul însă poate a avut impact asupra celor care au intrat în acest joc fiind dornici să experimenteze pe propria lor piele adrenalina oferită de acest joc.

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când jocurile devin un pericol:

Granița fină dintre virtual și viața reală. În realitate, Balena Albastră, scoate la iveală dorința generației mai tinere de a aduce din lumea virtuală în cea reală, jocurile cu care intra în contact zi de zi. Atâta timp cât sarcinile și soluționarea acestora erau solicitate online, îndeplinirea sarcinilor puteau fi realizate în viața de zi cu zi. Iar acest joc nu este singurul de acest gen, acum câțiva ani ne puteam juca cu pokemonii doar pe calculator, acum câteva luni îi găseam pe aceștia pe străzi și în cele mai bizare locuri iar acestă experință a făcut la rândul sau victime chiar dacă în cazul acestui joc au avut loc accidente din cauza neatenției. Tehnologia reușește de multe ori să ne pună față în față cu sentimente si stări care depășesc de multe ori granițele virtualului și este nevoie să știm să le gestionăm corect pentru a nu afecta viața și sănătatea.

Manipularea în cazul acestui joc este stric legată de modul în care reușește să inducă o stare confuză în minte copiilor și a adolescenților. Pe de o parte tinerii vor să se simtă învingători, iar trecerea de la un nivel la altul al jocului reușește să satisfacă acestă nevoie și nu în ultimul rând cei care nu au avut șansa să realizeze lucruri sau care s-au lovit de mai multe eșecuri în timp, pot percepe ultima etapă a jocului, adică moartea, ca pe o reușită, că pe o eliberare.

Vulnerabilitatea celor tineri. Fără doar și poate adolescența aduce după sine multe stări conflictuale, curiozitate, temă de eșec, vulnerabilitate, senzația, de multe ori ireală, că dețin controlul și nevoia de confirmare. Toate acestea sunt stări ajung să ofere unui joc de genul Balenei Albastre oportunitatea de a se dezvoltă și de a-și atinge țelul.

Investirea încrederii fără justificare. Fără echivoc este o dovadă de imaturitate, alegerea unui joc despre care se știe că a făcut victime. Un argument este că o parte din cei care au intrat în joc au fost amenințați însă aceste amenințări nu au fost niciodată puse în aplicare.

Lipsa de comunicarea. Este foarte cunoscut faptul că adolescenții comunică defectuos cu familiile lor însă este important ca membrii familiei să ofere un cadru securizant pentru aceștia. Cu alte cuvinte să își asigure copii că dacă au nevoie de ajutor sau dacă intră în necazuri se pot baza pe ei.

Igiena emoțională. Dacă totul este în regulă în viața lor și știu cum să își gestioneze emoțiile pozitive și mai ales cele negative atunci cu siguranță nu vor da curs acestor jocuri, iar dacă fie și din curiozitate ar testa ar avea discernământul de a nu-și face rău nici lui, nici celor din jur.

Jocurile au un rol important în viața noastra. În copilărie au rolul de a ne ajuta să ne dezvoltăm, să ne cunoaștem și să facem cunoștiință cu respectarea regulilor. La maturitate ne ajută să ne ținem în contact cu copilul interior, cu copilul din noi, iar acestă legătură este foarte benefică și aduce după sine foarte multe beneficii. Tot ce nu are legătură cu aceste două variante nu sunt benefice și ajung să ne facă rău mai devreme sau mai tărziu.

Comentarii


Adauga comentariu