12 nevoi ale copiilor pentru a se simti iubiti

 

Cand in familie apare un copil el nu vine si cu o carte de instructiuni de folosire, ceea ce de cele mai multe ori ne pune in mare dificultate. Sunt lucruri pe care le invatam de la cei apropiati sau de la familie de genul igienei, ori despre hrana micutului, insa cand vine vorba de relatia parinte-copil fiecare are dreptul sa fie autentic si sa construiasca aceasta relatie asa cum isi doreste sa isi modeleze copilul.

Instinctul matern de cele mai multe ori ne salveaza din situatiile in care in mod normal nu am stii cum sa procedam. In toate familile in care apare un copil, fara doar si poate parintii incearca sa ii ofere micutului tot ce ei isi inchipuie ca el ar avea nevoie sau tot ce nu au avut ei parte copii fiind.

Specialistii au ajuns la concluzia dupa ani de cercetari, ca un copil are 12 nevoi ce trebuie satisfacute de parinti pentru a se simti iubit.

ADMIRATIE – atunci cand le aratam copiilor nostri ca suntem atenti la ceea ce fac si ca ii apreciem pentru asta fara ca ei sa fie nevoiti sa ne atraga atentia (fie si intr-un mod negativ).

CONFIRMARE – sunt dese momentele in care nu le confirmam valoarea sau o anume activitate. Cu alta cuvinte daca fac corect un lucru, uitam sa punctam ceea ce fac corect, in schimb daca ar fi facut ceva gresit am fi stiut sa ii corectam. Dezechilibrul intre remarcile negative si cele pozitive pot afecta in timp stima de sine a copiilor.

RECUNOASTEREA – se intampla ca si adultii sa greseasca, insa evitam sa recunoastem in fata micutilor ca am gresit, ceea ce asa ii va forma si pe copii, in timp ce noi avem pretentia de la ei sa recunoasca cand fac boacane.

ASIGURARE – este important ca cel mic sa fie sigur ca in relatia cu parintele este in siguranta, ca nu este molestat sau ca impreuna cu parintele poate gasi o solutie la problema sa.

APROBARE – cand copilul are dreptate intr-o anumita situatie, sau are argumente solide si pertinente, parintele trebuie sa-l aprobe dandu-i incredre ca are principii corecte.

INCURAJARE – daca micutii sunt incurajati sa experimenteze lucruri noi au foarte multe de castigat. Daca incearca, isi dezvlota imaginatia, creativitatea si invata lucruri noi. Iar daca in urma ”experimentelor” lucrurile nu ies intotdeauna bine vor invata sa corecteze o gresala si sa indrepte o situatie neplacuta in care se afla. Daca sunt si sprijiniti de parinti atunci succesul este garantat.

RESPECT – toti parintii isi doresc sa fie respectati de copii lor, ceea ce putini realizeaza este ca cel mic invata sa respecte din relatia pe care acesta o are cu adultii,mai cu seama din relatia cu parintii sai. De aceea este important sa le respectam deciziile insa nu inainte de a le prezenta riscurile sau motivele pentru care dvs. ca parinti nu sustineti varianta lor. In alta ordine de idei este important ca in vocabularul parintilor sa nu existe cuvinte care le-ar afecta stima de sine a micutilor de genul : Prostule! Cretinule! Nu esti bun de nimic! s.a.m.d. Nu uitati copii odata cu anii cresc si va vor servi tot ceea ce le-ati oferit in aceasta prima parte a vietii lor.

INCREDERE – in spatele unui copil dezvoltat emotional corespunzator varstei sale, sta cu siguranta un parinte care isi sustine copilul si care il incurajaza la orice pas in a lua decizii corecte si sanatoase pentru viata sa. Increderea in parinti si mai tarziu in societate, depinde de mediul in care copii cresc si de dezvolta.

GRIJA – este esential pentru cei mici sa se simta ocrotiti de adulti si ca acestia sa aiba grija de ei atunci cand sunt bolnavi. In primii ani de viata micutii nu stiu cum sa se fereasca de pericole sau cum sa gestioneze situatia cand sunt bolnavi. Experimentand alaturi de familie cei mici isi dezvolta si mecanismele de aparare, lucru esential in dezvoltarea lor armonioasa.

ACCEPTARE – Multi parinti au asteptari din cele mai diverse de la copiii lor si de prea putine ori se tine cont de inclinatiile copiilor. Un alt aspect care pune sub semnul intrebarii acceptarea parintilor fata de copii, vine inca din momentul nasterii si tine de sexul noului nascut. Trebuie sa ne acceptam copii asa cum sunt cu calitati si cu defecte sau imprefectiuni pentru ca nici noi ca parinti nu suntem perfecti. Asteptarile noastre la adresa lor, trebuie sa fie de cu totul alta natura.

APRECIERE – Acest aspect este cu atat mai important atunci cand in familie sunt mai multi copii. Aprecierea trebuie sa vina pentru fiecare in parte, pe palierele potrivite fiecarui copil.

INTELEGERE – Prin intelegere se pot identifica foare usor problemele prin care micutul trece, indiferent de natura acestore, medicale, sociale de relationare s.a.m.d. Iar o problema identificata este o situatie remediata pe jumatate.

Cand copii NU primesc aceste lucruri de la parintii lor, le cauta in alta parte. Le pot  gasi in SPORT (admiratie, incurajare), in SCOALA (apreciere, aprobare), in ANTURAJ (respect, confirmare) sau in ANIMALELE DE COMPANIE (grija, recunoastere).

Pentru a oferi o educatie sanatoasa si pentru a implementa in viata copilului nostru obiceiuri sanatoase, trebuie in primul rand, sa fim noi ca parinti, un exemplu pentru acestia, iar relatia dintre parinte si copil sa fie una baza pe principii de viata sanatoase.

Cele 12 nevoi ale micutilor sunt valabile pentru orice varsta indiferent de cultura din care acestia provin.

 

semnatura2

 

 

 

Comentarii


Adauga comentariu