10 motive pentru care cititul ne face sa performam

Cititul poate face minuni atât pentru abilitățile noastre mentale cât, și pentru stările noastre emoționale. Este important să citim în medie 40 de pagini pe zi. 

Asta ar însemna 280 de pagini pe săptămână, ceea ce nu e mult și nici puțin, însă aceste 40 de pagini citite pe zi pot aduce în viața noastră schimbările benefice de care avem atâta nevoie. Fie că citim în drum spre muncă, înainte de culcare sau când avem câteva minute libere, această activitate ne va menține într-un echilibru emoțional benefic.

1. Ne eliberează de stres

Cercetătorii de la Universitatea din Sussex susțin că lectura este cel mai eficient mod de a depăși stresul, avem nevoie de doar șase minute pentru a reduce nivelul de stres, cu mai mult de două treimi, în comparație cu orice activitate de relaxare. Câteva pagini citite chiar și pe fugă, dintr-o carte care ne face plăcere, pot concura cu alte activități de relaxare cum ar fi ascultatul muzicii sau chiar cu plimbările în aer liber.

2. Dezvoltă creativitatea și imaginația

În timp ce citim, ne folosim imaginația atunci când ne sunt descrise peisaje, interacțiunea dintre personaje și chiar când vine vorba despre acțiunea în sine. Imaginația, la rândul ei, ne dezvoltă creativitatea. Lectura unei cărți în copilărie, cum ar fi Micul Prinț, diferă dacă este citită la maturitate, diferența majoră este marcată de imaginația pe care o folosim atunci când citim. După ce profesorii de la Universitatea Obafemi Awolowo au sugerat introducerea benzilor desenate în programa școlară, au observat că imaginile colorate, care au venit însoțite de un text simplu, au afectat în mod pozitiv abilitățile artistice și creativitatea copiilor. Cărțile afectează cititorii adulți în același mod.

3. Îmbunătățește memoria și abilitățile de gândire

De fiecare dată când citim, de fapt, ne antrenăm creierul. În timp ce citim și întâlnim cuvinte noi sau noi explicații, acestea rămân stocate în memoria de scurtă durată și, ulterior, le vom folosi. Experimentele dovedesc că cititul încetinește deteriorarea creierului. Oamenii care își stimulează creierul citind frecvent au șanse mai mari să își păstreze mintea la parametri optimi.

4. Combate insomnia

Lectura s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode de calmare și de relaxare înainte de culcare, devenind un aliat pentru un somn odihnitor. Flash-urile de lumină care provin din ecranele televizoarelor și al telefoanelor trimit semnale la creier că este timpul să se trezească, în timp ce citind cartea preferată sub o lumină slabă obținem efectul opus – creierul își dă seama că este timpul pentru odihnă.

5. Lectura îmbogățește vocabularul

Citind, intrăm în contact cu expresii și cuvinte pe care nu le cunoaștem sau pur și simplu nu le folosim în vorbirea de zi cu zi. Atunci când ne lovim de un cuvânt nou, de cele mai multe ori găsim o explicație din context sau chiar apelăm la explicațiile dintr-un dicționar. Oricare variantă este la fel de utilă în a dezvolta vocabularul și cunoștințele generale. Nu doar cuvintele noi sunt importante, ci și contextul în care găsim cuvintele, acestea căpătând noi înțelesuri, oferindu- ne noi perspective.

6. Te face mai interesant

Este evident că o persoană care poate avea o conversație cu privire la orice subiect se pune inevitabil în valoare, atrăgând atenția și admirația celor din jur. O persoană inteligentă, bine educată, este mult mai atractivă pentru alte persoane.

7. Devenim mai empatici atunci când citim

Atunci când citim o carte, ne simțim transferați în poveste și într-un fel simțim legătura emoțională cu protagoniștii. Experimentele au arătat că oamenii care citesc dezvoltă empatie puternică în viața reală.

8. Poate preveni dezvoltarea timpurie a bolii Alzheimer

Conform cercetărilor efectuate de Academia Națională de Științe din Argentina, oamenilor cărora le place să citească sau să facă puzzle-uri sunt mai puțin predispuși să se îmbolnăvească de Alzheimer. Creierul este un organ la fel ca oricare altul din corpul uman, și trebuie să fie stimulat frecvent astfel încât să rămână în parametri optimi.

9. Lectura stimulează funcționarea creierului

Studiile realizate la Universitatea Emory dovedesc că devenim mai inteligenți după ce citim o carte. Practic sunt suficiente câteva zile de la terminarea unei cărți pentru ca în creierul nostru să apară schimbări pozitive măsurabile. Oamenii de știință susțin că impulsul de funcționalitate a creierului este generat de conectivitatea sporită în creier și schimbările neurologice care persistă într-un mod similar cu memoria musculară.

10. Cititul ajută la creșterea stimei de sine

Cu cât citim mai mult, cu atât acumulăm mai multe informații. Odată cu informațiile pe care le avem, la nivel inconștient devenim mai încrezatori, iar încrederea consolidează, de fapt, stima de sine. Daca ai un bagaj de informații și cunoștințe în diverse domenii, cei din jur se vor raporta la tine și îți vor căuta prezența, iar sentimentele tale față de propria persoană nu pot fi altfel decât pozitive. În altă ordine de idei, dacă ne dorim ca micuții noștri să citească noi trebuie să fim un model pentru ei, așa că este important să ne vadă preocupați de cărți și să ne vadă citind.

Nu uitați: „Pentru o viață sănătoasă consumați minim două carți pe lună!”.

Acest articol a aparut in ziarul EVENIMENTUL ZILEI din 9 mai 2017.

Comentarii


Adauga comentariu